Van de Casteele

Location

Aalter, Belguim

CLT/Timber Structure

Carbon negative structure:
– 75.35 ton stored CO2

This interesting villa with a conspicuous minimalist architecture, spreads over about 200m2 and a terrace of almost 23m2.

 Although at first glance flat, the roof of this building extends over three parts, with a slight slope to the outer edge of the building. It consists of a ground floor and first floor and is located on relatively flat, earthen terrain. 

The most unique moment in the structure is the steel column, with a span of 9 m, which is connected to the rest of the structural elements. From slabs to steel and GL beams, for horizontal elements, to CLT walls and steel columns for vertical elements, this column represents a unique moment in which, in one place, one can see the basic ways of interconnecting most structural elements. 

Inner walls and ceiling will be visible, for this reason, a large number of constructive connections remain hidden within the elements themselves..

Building is designed, produced and assembled during spring 2022.

Year

2022

Share

Share on linkedin
Share on facebook

Project Gallery